Sint Janskerk Maastricht

De Sint Janskerk in Maastricht ligt gebroederlijk naast de Servaasbasiliek aan het Vrijthof. Middenin de stad. De kerk is goed te herkennen aan zijn rood geschilderde toren. In Maastricht kent de Sint Janskerk op zondagochtend de dienst. In de zomer is de kerk, buiten diensten en evenementen om, te bezoeken.

De Sint Jan van Maastricht, zoals de kerk door de Maastrichtenaren vaak wordt genoemd, was in eerste instantie bedoeld als parochiekerk voor de Sint Servaasbasiliek, zodat de basiliek als bedevaartplek werd ontlast. Tegenwoordig is de kerk eigendom van de Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland en is er op zondagochtend om 10 uur een toegankelijke dienst.

Openingstijden van de Sint Janskerk in Maastricht

In de zomermaanden is de kerk dagelijks op maandag tot en met zaterdag te bezoeken tussen 11 en 16 uur. Je kunt dan ook de markante rood geschilderde toren beklimmen. Hiervoor betaal je € 2,50. De rode toren is overigens een bijzonder verhaal. De toren is opgetrokken uit mergel, een bijzonder poreuze steensoort. Om de toren te beschermen tegen invloeden van buitenaf werd de kerk in de middeleeuwen geschilderd. De bouwheren van de kerk gebruikten een rode kleur als een soort eigendomskenmerk voor al hun bezittingen. De verf werd gemaakt van de in de mergelgrotten gevonden mergeldelen die doordrenkt waren met ijzeroer. Op delen van de kerk is de originele kleur nog terug te vinden. Bij de laatste renovatie van de kerk in 2006 is de toren opnieuw rood geschilderd. Deze keer met gewone verf.

Sobere kerk met een bijzonder verhaal

De kerk is vrij sober en eenvoudig, maar dat maakt de kerk niet minder interessant. De geschiedenis van het bouwwerk maakt z’n eenvoud ruimschoots goed. Tijdens de reguliere openingstijden van de Sint Janskerk zijn medewerkers van de Stichting Vrienden van de Sint Jan aanwezig. Ze vertellen graag meer over de bijzondere historie.

Naast reguliere diensten wordt de kerk tegenwoordig regelmatig als locatie gebruikt voor evenementen als diploma-uitreikingen, feesten, congressen en beurzen.

Alle info over openingstijden, diensten en evenementen vind je op de website van de Sint Janskerk in Maastricht.

 

Townhouse Signature - Mabi City Centre Hotel Maastricht

Rino Soeters
Algemeen Directeur

Hotel in het centrum Maastricht Meer Posts

MEER ARRANGEMENTEN

We value your privacy. We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyse our traffic. By clicking "Accept", you consent to our use of cookies.