Sint Janskerk in Maastricht

Sint-Janskerk Maastricht - Maastricht Marketing

De Sint Janskerk in Maastricht bevindt zich midden in het bruisend hart van Maastricht, naast de Servaasbasiliek aan het Vrijthof. Deze kerk is gemakkelijk te herkennen aan zijn toren, die rood is geschilderd. Deze locatie is niet alleen in de directe nabijheid van de Servaasbasiliek gelegen, maar ook dichtbij het Museum aan het Vrijthof en het Theater aan het Vrijthof. Aan de overkant van de straat bevinden zich gezellige terrassen die altijd geopend zijn, zodat u op bourgondische wijze kunt genieten van de heerlijke culinaire hoogstandjes die Maastricht te bieden heeft.

Op zondagochtend is er een dienst in de Sint Janskerk in Maastricht. Gedurende de zomermaanden is de kerk, buiten diensten en evenementen, open voor bezoekers.

Oorspronkelijk werd de Sint Janskerk, vaak door de inwoners van Maastricht aangeduid als de Sint Jan van Maastricht, gebouwd als parochiekerk voor de Sint Servaasbasiliek, om de basiliek als bedevaartplaats te ontlasten. Tegenwoordig is de kerk eigendom van de Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland en is er op zondagochtend om 10 uur een toegankelijke dienst.

Openingstijden

Van paaszaterdag tot en met de herfstvakantie is de kerk dagelijks geopend van maandag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur. Bezoekers hebben ook de mogelijkheid om de opvallende rood geschilderde toren te beklimmen voor een bedrag van € 3 ,- (volwassenen) of € 2 ,- (kinderen).

De rode toren van de Sint Janskerk

Wat meteen opvalt aan de Sint Janskerk is de 79 meter hoge rode toren. De rode kleur van de toren heeft een bijzonder historisch verhaal. Oorspronkelijk was de toren gebouwd van mergel, een zeer poreuze steensoort. Om de toren te beschermen tegen weersinvloeden werd de kerk in de middeleeuwen rood geverfd. De rode kleur diende als een soort herkenningspunt voor al hun bezittingen. De verf werd gemaakt van mergelstenen die in de mergelgrotten werden gevonden en vermengd waren met ijzeroer. Op sommige delen van de kerk is de originele rode kleur nog steeds zichtbaar. Bij de laatste restauratie van de kerk in 2006 is de toren opnieuw rood geschilderd, maar deze keer met gewone verf.

Hoewel de kerk een eenvoudige uitstraling heeft, maakt de rijke geschiedenis het tot een boeiende plek. Tijdens de reguliere openingstijden van de Sint Janskerk zijn medewerkers van de Stichting Vrienden van de Sint Jan aanwezig om meer te vertellen over de bijzondere geschiedenis.

Naast reguliere diensten wordt de kerk tegenwoordig regelmatig gebruikt als locatie voor evenementen zoals diploma-uitreikingen, feesten, congressen en beurzen. Voor meer informatie over openingstijden, diensten en evenementen kunt u terecht op de website van de Sint Janskerk in Maastricht.

 

Townhouse Signature - Mabi City Centre Hotel Maastricht

Rino Soeters
Algemeen Directeur

Hotel in het centrum Maastricht Meer Posts

MEER ARRANGEMENTEN

We value your privacy. We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyse our traffic. By clicking "Accept", you consent to our use of cookies.