Bijzonder: de Dominicanen Boekhandel in Maastricht

Van kerk tot boekhandel

De Dominicanen vestigden zich in 1261 in Maastricht. Ze trokken in een klooster op de plek waar je nu winkelcentrum Entre Deux vindt. Het klooster overleefde de Franse verovering niet. De bijbehorende kerk doet in die tijd dienst als paardenstal. Tot op de dag van vandaag heeft die Dominicanenkerk in Maastricht bijzondere invullingen gehad. Van slachthuis tot bokstempel en van fietsenstalling tot de huidige invulling: de meest bijzondere boekhandel van Nederland! Of zoals de Guardian zegt: ‘The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven!’ De Dominicanenkerk is een toeristische trekpleister en dé plek voor een goed boek.

De boekhandel in de dominicanenkerk in Maastricht is werkelijk een plaatje! Architectenbureau Merkx + Girod tekent voor het ontwerp. De historie van de kerk bleef daarbij intact, maar de 850 m2 vloeroppervlakte wordt uitgebreid tot maar liefst 1200 m2 door het plaatsen van een enorme inloopboekenkast. Van vloer tot plafond wandel je tussen boeken. Duizenden boeken! De boekhandel in de kerk in Maastricht wordt zo een monument op zich. Een reis langs boeken in een kerk die van vloer tot nok gevuld is met historie en prachtige verhalen. In de plafondgewelven van de Dominicanen Boekhandel in Maastricht bevinden zich eeuwenoude fresco’s. Deze zijn waar mogelijk opgeknapt en nu dagelijks te zien voor het publiek.

De Dominicanenkerk is veel meer dan boeken alleen

De boekhandel in de kerk heeft het meest complete en gevarieerde assortiment boeken van de stad Maastricht. Daarnaast kun je meer dan 150 keer per jaar in de kerk terecht voor evenementen. Van kleine concerten tot lezingen, van boekbesprekingen tot tentoonstellingen. En houd je niet van lezen, maar wel van koffie? Dat ben je meer dan welkom in het voormalig priesterkoor. Bij Coffeelovers drink je koffie met uitzicht op boeken en fresco’s.

Openingstijden Dominicanen Boekhandel

De Dominicanen Boekhandel in Maastricht is dagelijks geopend, met uitzondering van eerste en tweede kerstdag, nieuwjaarsdag, eerste paasdag, eerste pinksterdag en carnaval. En houdt vooral website van de kerk in de gaten om op de hoogte te blijven van de veelal gratis evenementen.

  • maandag 10.00-18.00 uur
  • dinsdag 09.00-18.00 uur
  • woensdag 09.00-18.00 uur
  • donderdag 09.00-21.00 uur
  • vrijdag 09.00-18.00 uur
  • zaterdag 09.00-18.00 uur
  • zondag 12.00-18.00 uur

Rino Soeters
Algemeen Directeur

Kleine Gracht 24 (Boschstraatkwartier) 6211 CB Maastricht
Townhouse Hotel
Zeer goed
4.2
2.070 beoordelingen
TrustYou
PLEASE ROTATE YOUR DEVICE FOR THE BEST EXPERIENCE