Bijzonder: een bezoek aan de Kazematten in Maastricht

Maastricht Underground - Maastricht Marketing

 

Ben je een paar dagen in Maastricht, dan mag een bezoek aan de Kazematten eigenlijk niet ontbreken. Door de geografische ligging heeft de hoofdstad van Limburg in het verleden nogal wat voor haar kiezen gehad. En waar beter dat te ontdekken dan onder de grond? Tussen 1575 en 1825 zijn aan de westkant van Maastricht de Kazematten ontstaan: een netwerk van gangen en mijngalerijen. Ter verdediging van de stad groeven de inwoners van de stad in de 18e eeuw ruim 14 kilometer aan verdedigingsstelsel. Tijdens de belegering van Maastricht werden de gangen gebruikt om de vijand te benaderen en onschadelijk te maken. Tijdens de tweede wereldoorlog diende het ondergrondse stelsel als schuilkelder voor duizenden mensen. Ze zaten uren angstig dicht op elkaar onder de grond te wachten tot de bombardementen over waren. Tot op de dag van vandaag vertellen de ondergrondse gangen een heroïsch en indrukwekkend verhaal.

De Kazematten zonder plattegrond, maar met gids!

Rondwandelen in de Kazematten in Maastricht met plattegrond is al een hele uitdaging, vandaar dat het ondergrondse gangenstelsel alleen onder begeleiding van een ervaren gids te bezoeken is. Het hele jaar door bezoek je op zaterdag en zondag het bijzondere verdedigingsstelsel onder leiding van bevlogen en enthousiaste gidsen. In de maanden juli en augustus kan dat zelfs dagelijks. De gidsen nemen je mee, vertellen honderduit over de indrukwekkende geschiedenis van de stad en ondertussen loodsen ze je langs prachtig gemetselde koepelgewelven, bomvrije ruimtes, plattegronden, overzichten van de gangen, kruitkamers, trappen en galerijen.

Plan je bezoek aan het vestingwerk

Een bezoek aan de kazematten in Maastricht kost € 6,75 per persoon. Kaarten koop je online of bij de VVV in de stad (Kleine Straat 1). Bij de Kazematten zelf zijn geen kaartjes te koop. Vanaf het centrum loop je in zo’n 20 minuten naar de ingang van de Kazematten. Volg hiervoor de bordjes ‘Bastion Waldeck’. Eenmaal aangekomen bij het Tongerseplein (de grote rotonde), zie je het park. Loop hierin om het vestingwerk en je ziet een rode deur. Hier ontmoet je de gids die niet kan wachten je het komende uur alles te vertellen over dit bijzondere ondergrondse bouwwerk.

Het is koud in de Kazematten

Een bezoekje aan de Kazematten is een spannende, uitdagende en bijzondere ervaring voor iedereen vanaf 8 jaar. Het ondergrondse gangenstelsel is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen of mensen die slecht ter been zijn. Houd er sowieso rekening mee dat je goede schoenen aantrekt. Én een jas of dikke trui. Het is onder de grond – zomer en winter – niet warmer dan 15 graden.

 

Townhouse Signature - Mabi City Centre Hotel Maastricht

Rino Soeters
Algemeen Directeur

Hotel in het centrum Maastricht Meer Posts

MEER ARRANGEMENTEN

We value your privacy. We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyse our traffic. By clicking "Accept", you consent to our use of cookies.